Nytt IT-system ska spara miljoner

"Medborgaren får direkt svar"
1:24 min

Fem miljoner på tre år. Så mycket räknar Lysekils, Munkedals och Sotenäs kommuner med att spara genom ett nytt och gemensamt IT-system.

De tre kommunerna kommer efter nyår att slå ihop sina IT-system, som ska förenkla kontakten mellan invånarna och kommunen. Det nya systemet, som kallas IT-molnet, kommer bland annat att underlätta för föräldrar som letar dagisplats till sina barn, något som tidigare varit tidskrävande, enligt Anders Siljehom, chef för den nya IT-organistaionen.

– Genom det här systemet kommer medborgaren kunna skicka iväg en förfrågan och få svar i realtid. Det kommer ske automatiserat, säger Siljeholm.

Genom sammanslagningen hoppas man också kunna spara pengar, bland annat vid upphandlingen av datorer till grunskolorna. Dessutom kommer man införa flera nya tjänster som de mindre kommunerna tidigare inte haft råd med.

– I en liten kommun som Munkedal har man inte haft råd med en vikariepool för undersköterskor och sjuksköterskor. I och med att vi kör samma system i tre kommuner kan vi ha en vikariepool för alla tre. Då delar man på kakan i tre, och det blir ju mycket billigare, säger Siljeholm.

– Hade vi legat kvar på det gamla systemet hade kostnaden varit fem miljoner högre, och det är ju mycket pengar för de här tre kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".