Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I fredagens Bohusläningen fanns den kritiserade insändaren. Foto: Victor Jensen
Centerpartiet

Annie Lööf:s stab: "Det här är grund för uteslutning"

Lyssna på utdrag ur artikeln
0:26 min

Centerpartister i Färgelanda kan uteslutas efter en debattartikel. 15 centerpartister skriver om partiets debatterade idéprogram. Bland annat förslaget om fri invandring: "Om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att överbefolkas av illitterata storfamiljer" och att dessa "löser arvsskiften med kalasjnikovs."

Annie Lööfs stab meddelar till P4 Väst att om skribenterna bakom dagens debattartikel i Bohusläningen står för de åsikter man ger uttryck för i texten är det grund för uteslutning.

– Vi försöker nu febrilt ta reda på om de står för åsikterna, om de gör det är det grund för uteslutning ur Centerpartiet, säger Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren till P4 Väst.

Även ungdomsförbundet reagerar

Inte bara staben reagerar utan också ungdomsförbunden. Gustaf Svenungsson, som är distriktsordförande för CUF Nordvästra Götaland, menar att de som har skrivit artikeln ska utseslutas ur partiet.

– Det är helt förkastligt det de har skrivit här. Det är inget centerpartiet står för. Det är helt bisarrt. Sådana åsikter är helt medeltida och ingenting som vi någonsin har haft eller kommer att tycka. Dels ska man ta ett riktigt snack med dem och dels personlig uteslutning. 

Så här skrev artikelförfattarna

Så här skriver de 15 centerpartisterna i en debattartikel om Centerns idéprogram i Bohusläningen i dag:

"Som grädde på moset föreslår Centerns idégrupp fri invandring. Hur man tänkt lösa försörjningen av de hundratusentals invandrare som kommer att strömma in i landet framgår inte i förslaget. Om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete - produktionsapparaten har slagits ut på grund av lågprisimport - löser arvskiften med kalasjnikovs.”

Partistyrelsen bemöter kritiken i insändaren

Kritiken i insändaren riktas mot idéprogrammet som Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköping och partistyrelseledamot, har varit med och tagit fram.

– Om de på riktigt förstår vad de har skrivit här har jag bara ett råd. Låt inbetalningskorten ligga kvar på hyllan. Jag är fullständigt chockad över det jag har läst. Man kan vara kritisk mot partiprogrammet men väljer man det här ordvalet har man visat på en människosyn som jag inte delar. En värdering som inte står i relation till mitt Centerparti eller mig över huvudtaget. Jag tror att väldigt många centerpartister tar avstånd från det här.

Men insändarskribenten står för texten

Thore Hansson sitter i styrelsen för Centerpartiet i Färgelanda och är en av dem som har skrivit under debattartikeln. Han säger att invandringen bidragit till mycket bra för Sverige, och att han är tveksam till att de använde ordet "kalasjnikov" i artikeln.

– Artikeln är väldigt tillspetsad, för att få igång en debatt.

Varifrån skulle de här illiterata storfamiljerna komma?

– Ja, det kan jag inte svara på.

Men står du bakom artikeln?

– Ja, säger Thore Hansson. 

Fler röster om artikeln

Fredrik Federley, riksdagsledamot: "Jag tar fullt avstånd från denna artikel och anser att den bör prövas mot gällande stadgar avseende uteslutning" – Via Twitter

Tobias Bernhardsson, Centerpartiets Färgelandakrets: "Jag skäms över att centerpartister från min kommun har skrivit detta" – Till P4 Väst

Ingemar Lindhe, skrev under artikeln: "Varför skulle jag ångra någonting? Vi har bara beskrivit det framtida samhället, vilka konsekvenser det blir om idéprogrammet går igenom" - Till Bohusläningen

Annika Qarlsson, ordförande för centerns partidistrikt i Norra Älvsborg: "Jag kan inte ställa mig bakom den här verklighetsbeskrivningen. Den får stå för dem som skrivit under artikeln." – Till P4 Väst

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".