Statsminister Fredrik Reinfeldt, statssekreterare Maria Arnholm (FP) blir nytt statsråd efter Nyamko Sabuni och Folkpartiets ledare Jan Björklund under pressträffen i Rosenbad. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Nya ministern från Kungälv – mamma Ulla är stolt

4:27 min

Jämdställdhetsminister Nyamko Sabuni avgick på måndagsmorgonen. Klockan 10 presenterades Maria Arnholm som hennes ersättare. Maria är uppväxt i Kungälv och P4 Väst fick tag på hennes stolta mamma Ulla Arnholm som också varit politiskt aktiv.

– Ja det är väl tillåtet att vara lite mallig idag. Jag är stolt över min dotter, säger hon och fortsätter:
– Att Kungälv har fått en minister känns väldigt trevligt.

Hur förberedd var du på det här beskedet?

– Maria har arbetat för jämdställdhet sedan hon var liten och haft olika roller. När hon blev statssekreterare åt Nyamko Sabuni – och jag visste att Nyamko skulle avgå om två – var inte den tanken främmande, säger Ulla.

Ulla själv har varit politiskt engagerad både kommunalt och haft uppdrag ute i Europa. Hennes intresse har speglade tidigt av sig på dottern.

– Hon var tidigt engagerad i Folkpartiets ungdomsförbund. Hon är en stabil och uppriktig människa. Hon kan stå emot när det blåser, berättar Ulla.

Vilken uppmärksamhet får det här på hemmaplan tror du?

– Telefonen har gått varm och här i Kungälv känner man till Maria när hon bott här i så många år och de tycker nog att någon från oss får en sådan här post.

Tidigare stabschef på socialdepartementet

Folkpartisten Maria Arnholm, född 1958 i Göteborg, har varit Nyamko Sabunis statssekreterare sedan 2012.

Dessförinnan var hon, bland annat, i flera år vd för ett pr- och kommunikationsföretag samt kommunikationsdirektör i Coop.

Hon har under åren haft flera uppdrag inom liberala organisationer och medieföretag. Under den borgerliga regeringen 1991-1994 var Maria Arnholm stabschef på socialdepartementet som ledes av socialminister Bengt Westerberg (FP).

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista