Saabs konkurs

Nevs köpte Saab för 1,7 miljarder

Saabs nya ägare Nevs betalade nästan 1,7 miljarder kronor för att köpa konkursboet och fastigheterna, det avslöjar konkursförvaltarnas ekonomiska redovisning som P4 Väst har läst.

När konkursförvaltarna presenterade affären med Nevs den 12 juni i fjol ville företaget inte säga hur mycket pengar de betalade för konkursboet.

Men i dokument från konkursförvaltarna som lämnats in till tingsrätten avslöjas beloppen.

P4 Väst har med hjälp av en ekonom gått igenom förvaltarnas huvudböcker där alla transaktioner, från konkursen fram till den sista oktober i fjol, är redovisade.

Där framgår det att Nevs betalade 1 295 miljoner kronor för Saabs konkursbo.

Samtidigt betalade Nevs ytterligare 381 miljoner kronor till fastighetsbolaget Trollhättan Property Invest, som ägde drygt hälften av aktierna i Saabs fastighetsbolag.

Totalt har alltså Nevs betalat 1 676 miljoner kronor för att köpa Saab, alltså nästan 1,7 miljarder.

I dokumenten står det att Nevs samma dag som affären presenterades betalade 150 miljoner kronor – vilket är handpenningen.

Sedan betalade Nevs resterande del den 31 augusti när affären slutfördes. Eftersom Saabs konkurs gällde tre företag betalades tre olika summor. Den största var 780 miljoner för Saab Automobile, sedan 450 miljoner för Tools  och 65 miljoner för Powertrain.

Men Nevs ville inledningsvis betala mindre än det för konkursboet. Förvaltarna skriver att Nevs första bud "inte var tillräckligt högt jämfört med andra budgivare".

Men efter förhandlingar med konkursförvaltarna höjdes budet.

Förutom själva köpeskillingen har Nevs betalat ytterligare runt 50 miljoner till förvaltarna. Anledningen är att affären drog ut på tiden och slutfördes senare än planerat.

Pengarna täckte konkursboet kostnader för att hålla fabriken i skick, så som el, och för de som var anställda. 

Nevs vill inte bekräfta summorna.

– Vi kommenterar inte det. Dels för att det är en del i vår affärsplan som inte är offentlig och dels för att vi har ett avtal med konkursförvaltarna, säger presschefen Mikael Östlund till P4 Väst.

FAKTA: Så mycket betalade Nevs för Saab

Saab Automobiles konkursbo: 780 miljoner kronor

Saab Automobile Tools konkursbo: 450 miljoner kronor

Saab Automobile Powertrain: 65 miljoner kronor

Saabs fastigheter: 381 miljoner kronor

Totalt: 1 676 miljoner kronor

Victor Jensen

Victor Jensen, P4 Väst

victor.jensen@sverigesradio.se
0522-67 00 64

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista