Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Vargflocken på Kynnefjäll saknas – kan ha jagats illegalt

"Är lite konstigt"
1:18 min

Vargflocken på Kynnefjäll har inte synts till under säsongens inventering. Nu misstänker länsstyrelsen att illegal jakt kan ligga bakom försvinnandet.

– Det har ju funnits en flock vargar på Kynnefjäll i många år. Jag tycker det är lite konstigt att vi inte har hittat dem under spårningen i vinter. Men det är klart det är inte jättelätt att hitta vargar i skogen, säger Anita Bergstedt Söderström, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

I somras fanns minst ett vargpar med fyra ungar i området, men under inventeringen under hösten och nu i vinter har spårarna endast sett spår av en varg.

Så här års, då det bara är veckor kvar av inventeringen, brukar man ha sett flocken, men inte i år alltså. Flocken kan ha drabbats av sjukdom, men några sådana tecken såg man inte i somras då man bland annat fångade vargvalparna på film.

– Såvitt vi vet har det inte varit någon sjukdom i gruppen och då är det ju nästan bara illegal jakt kvar, säger Anita Bergstedt Söderström.

Och det är inte lätt att göra något åt tjuvjakt säger Anita Bergstedt Söderström. De ger polisen den information de har, men utan hjälp från allmänheten är det svårt att komma åt.

– Djuren är ju oftast ute i storskogen så det är inte lätt att göra så mycket. Vi tror att genom att ändå prata om att möjligheten finns så att människor har det i åtanke, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".