Naturen

"Bredfjällsvargarna dödades"

1:36 min

Vargarna som fram till för tre år sedan levde på Bredfjället utanför Ljungskile har dödats av människor. Det menar P4 Västs naturexpert Janne Uddén.

– Det fanns åtta djur som jagade mycket kring Öresjö och öarna runt där, och sedan gick dom upp i rök. Det kan vem som helst räkna ut att dom inte försvinner av sig självt utan dom har fått hjälp. Det var ju få observationer av varg i övrigt och så många vargar försvinner inte bara, säger Janne Uddén.

Med hjälp menar du i klarspråk att vargarna blivit dödade?

– Exakt, dom som sett filmen vargkriget vet att det finns raffinerade metoder genom att mata vargar med obehagliga grejer som gör att dom drar sig undan och en varg som är dödligt sjuk är inte lätt att hitta, säger Janne Uddén.

Men uppfattningen om att vargarna dödats av männsikor delas inte av Länsstyrelsen som menar att vagarna dött naturligt. Det säger rovdjurshandläggaren Nelly Grönberg.

– Vår uppfattning är att det varit en naturlig avklingning av reviret. 2009 fick vargtiken som lever på Bredfjället sedan lång tid tillbaka sällskap av en ny varghane. Dom fick valpar 2009. Under 2010 blev det ett skabbangrepp på flocken. Vi har synobservationer på två djur varav en var starkt skabbangripen och sånt här smittar ju. Vi har inga belägg att några av dom här djuren dog, men det är inte ovanligt att vargar drabbas av rävskabb och dör. I efterhand har vi också kunnat se att det revirmarkernade djuret som är den här tiken finns kvar i området, säger Nelly Grönberg.