Foto: Scanpix
RYMDEN

Partikel kan orsaka universums undergång

Higgsbosonen heter en partikel som forskarna nu spår kan orsaka universums undergång. Partikelns massa kan göra hela universum instabilt.

– Om tiotals miljarder år kommer en katastrof att inträffa, sa fysikern Joseph Lykken på American Association for the Advancement of Sciences årliga möteskriver LiveScience.

Eftersom partikeln Higgsbosonen finns överallt i universum kan det innebära undergången för universum – om flera miljarder år. Men det finns på sätt och vis bra nyheter i det dystra beskedet.

– Det skulle ske med ljusets hastighet. Så oroa dig inte, säger Joseph Lykken enligt LiveScience.

Mattias Blennow, biträdande lektor i teoretisk astropartikelfysik vid KTH i Stockholm, säger till Aftonbladet att det kan finnas en instabilitet, men att forskarna antagligen utgår från fel premisser.

– Deras utsaga baserar på att standardmodellen är den enda fysik som finns. Men vi vet idag att det finns fysik bortom den, till exempel mörk materia.

Fråga

Läs mer om rymden

Foto: Scanpix
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista