RECEPT

Smarriga knäckebröd – nyttiga GI-recept

Idag tipsar P4 Västs bakexpert Lotta Hellström om GI-recept på bl a knäckebröd som sägs vara nyttigt om man tänker på vikten eller vill hålla jämn blodsocker nivå.

"Det ser ut som fågelfrö"-knäckebröd

1 dl dinkelmjöl, gramhamsmjöl eller vetemjöl
1 dl dinkelgryn eller havregryn
½ dl linfrö
½ dl sesamfrö
1 dl solroskänror
½ dl olja
2 dl kokande vatten
1 tsk salt

Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt oljan och det kokande vattnet. Blanda samman allt och bred ut tunt på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 45 minuter i 150 grader varm ugn. Prova att exprimentera med olika gryner, smaksätt det hela med soltorkad tomat, smaksatt olja, örtkryddor och så vidare. Jättegott med ost och smör eller som det är eller varför inte till dippen.

Rågknäckebröd

125 gr margarin eller smör
5 dl mjölk25 gr jäst
1½ tsk salt
550 gr grövre rågmjöl
240 gr vetemjöl
ev, kummin, brödkryddor

Blanda samman alla ingredienser till en deg, låt den jäsa i ca 30 minuter. Värm ugnen till 275 grader. Dela degen i 24 delar och kavla ut varje del till en cirkel. Om du har en kruskavel använd den annars nagga kakan väl. Grädda 2 och 2 på plåten klädd med bakplåtspapper i 4-5 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i en papperspåse eller i en lufttät burk.

Variera smaksättningen genom kryddsalter, örter byte av mjölgrovlek och sort, prova testa och hitta din favorit.

Jättegott med leverpastej och paprika tycker jag till frukost ihop med lite fil. Eller i stället för musli, bara bryt i bitar och mumsa på.

Lättviktar rågbröd

 25 gr jäst
5 dl vatten eller 50/50 vatten och mjölk eller fil
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda
6 dl ganska grovt rågmjöl
2-3 dl vetemjöl
½ dl olja

Blanda alla ingredienser med den kalla degvästskan. Låt jäsa ca 1 timme, dubbelstrolek är målet. Hantera degen varsamt, platta ut degen vik degen från båda hållen mot mitten. Låt jäsa minst en timme till. Grädda i 200 grader i 25-30 minuter