Saab

Nevs kontaktar Saab-återförsäljare

1:43 min

Nevs fortsätter att sondera terrängen för att kunna starta Saab ordentligt igen. Näst på tur står återförsäljarna, som nu har fått ett brev från den nya Saab-ägaren.

Saabs nya ägare har nu skickat ut brev till återförsäljare runt om i Europa för att höra sig för om hur deras intresse ser ut inför framtiden.

Sedan tidigare undersöker Nevs möjligheten att börja producera Saab 9-3 igen, och det redan i år. När ett beslut om en produktionsstart kan komma är alltjämt oklart.

Men Nevs häcklopp mot en framgångsrik framtid tar inte slut vid produktionsstarten.

Nästa hinder som de ska ta sig över är att sälja bilarna. Där är återförsäljarna en vital del och Nevs brev innehåller en fråga om det finns ett intresse för en fortsatt dialog.

Ett första steg att återuppbygga återförsäljarnätverket.

Saabs svenska återförsäljarförening finns kvar trots konkursen och jobbar nu mestadels med reservdelsfrågan. Men vd:n Peter Hallberg tror att det finns ett stort intresse att börja sälja Saab-bilar igen.

– Det visade sig redan innan Saab gick i konkurs att det finns en oerhörd Saab-anda och att man samlas kring varumärket. Det finns fortfarande kvar. Man har ju kunder som frågar efter Saab och vad som händer hela tiden, så det är ett stort intresse, säger han till P4 Väst.

Men för många av de 47 återförsäljarna i Sverige skulle det inte bara vara att köra ut de nya Saabbilarna i utställningshallen och börja sälja dem direkt. Bland annat för andra bilmärken kan ha tagit den platsen.

– Jag skulle tro att de flesta måste ha en ganska stor övertygelse om att Nevs affärsplan håller in i framtiden, för man måste ställa om sitt bolag igen. Det är ju inte så att man har jättestora tomma ytor som står där nu och att man bara väntar på det här. Man måste kanske fatta nya beslut – om man ska satsa på det, säger Peter Hallberg, vd för Saabs återförsäljarförening.

Nevs vill inte kommentera dialogen med återförsäljarna utan bekräftar bara att breven skickats ut.