Sportlovet gör utanförskapet tydligare

1:27 min

Socialdemokraterna i Uddevalla har lämnat in förslag om att kartlägga det ekonomiska utanförskapet bland barn och unga. Samt att utarbeta en plan för att minska klyftorna. Just klyftorna blir tydligare i veckorna när barnen har lov. Alla kan inte åka på solsemerster eller skidresa.

Nu i veckan är det många skolungdomar som har sportlov. Men alla har inte råd med resor och aktiviteter. Och pressen att skryta för sina kompisar ökar under loven. Det är något som Uddevalla kommun vill motarbeta. Annelie Berggren (S) är vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Det handlar om att kartlägga barnfattigdomen, hur stor är den här i Uddevalla. Vi vet att socialbidragen har ökat med 100 procent sedan 2007.

– Vi har egentligen hela tiden jobbat för att kultur och fritidsverksamhet ska vara för alla. Vi har våra fritidsgårdar som är gratis. Och på loven har vi mycket aktiviteter som är gratis. Men vi ser också att klyftorna i samhället ökar och då måste vi bli mycket bättre än vad vi är idag.

Något som hon har fått kritik för, från medborgarna, är att aktiviteterna inte är handikappsanpassade. Annars menar hon att det som erbjudits under lovet varit bra.

Sara Cosar