Saab

"Saab-andan finns kvar på Innovatum"

Företag inom bilindustrin har poppat upp som vårblommor efter Saabs konkurs. Just nu får elva företag hjälp av Innovatum i Trollhättan för att utvecklas. P4 Väst har besökt tre företag.

– Här har vi våra inkubatorföretag, säger Innovatums vd Tore Helmersson medan han guidar runt mig i en av korriodorer.

I Inkubatorverksamheten finns det nu elva företag som får handledning för att utvecklas och växa. Totalt har runt 15 företag startats efter Saabs konkurs.

Vi kliver in hos företaget Swedspot som nu har tio anställda och som jobbar med att utveckla bilars infotainmentsystem. Företaget har fått hjälp av Innovatum att växa.

– Det har varit väldigt mycket hjälp, alla de bitar man inte tänker på som nyföretagare. Hur man ska skriva kontrakt, hur man hanterar saker internt i företaget. Det får vi väldigt mycket hjälp med, säger Lars Andersson.

I ett konferensrum lite längre bort är det möte för ett av de företag som fokuserar på fordon som drivs med el. Det handlar om Cubix Drives.

– Det är egentligen en teknisk plattform men mot arbetsfordon och inte mot elbilar, säger Anna Petre, som är partner.

Vad betyder det att sitta med andra företag här?

– Det är viktigt. Det blir ett samarbete och man har en del möten ihop och man kan samlas i samma rum ochdiskuteras. Oftast har man ju samma problem, säger hon.

Ett företag som också sitter nere på Innovatum området, men som inte har ingått i inkubatorverksamheten är NioTech som mestadels jobbar med projektledning.

Vd Conny Almkvist är nöjd med företags första år och man siktar nu på att växa från de åtta anställda idag.

Han tycker att den omtalade Saab-andan finns kvar trots konkursen.

– På något sätt har vi återskapat en anda även på Innovatum. Alla de olika små bolagen som har startat vi har kontaktnät och vi träffas på området. Det har varit jättebra, för att kunna få ihop de olika företagen och se vilka kompetenser som finns och vad finns det för samverkans möjligheter. Det måste vi jobba med för att göra Trollhättan starkt igen, säger han.