Sunt förnuft gäller på havsisarna

1:07 min

Vintervädret gör att många just nu beger sig ut på isarna för att åka skridskor och fiska, men att vistas på havsisar är inte riskfritt. Så sent som igår åkte en man på fyrhjulning genom isen vid Lindesnäs i Uddevalla.

Som tur var fick mannen vid hjälp av förbipasserade och klarade sig. Enligt Staffan Strive,ordförande för Friluftsfrämjandet i Ljunskile, är nyckelordet för isliv sunt förnuft.
– Man får ha mycket suft, ska man ut med maskiner på isen får man ha väldig kontroll på läget, och med dem vikterna gäller helt andra förutsättningar för hållbarhet, säger Staffan Strive.

För dem som endast belastar isen med sin egen kroppsvikt finns det enligt Staffan Strive säkra vikar att vistas på. En av dem är Ljungskileviken där många varit ute på under helgen.
--Inne i Ljungskile viken var det cirka 15 centimeter under lördagen och där är det väldigt säkert. Det finns ju en yttregräns mot farleden inför Orust som man ska hålla sig långt ifrån. Men håller man sig inne i viken är det säkert och där är det många som fiskar och åker skridskor nu, säger Staffan Strive.