Friidrott

Medaljregn i junior-SM

0:41 min

Ett guld i längdhopp. Silver och brons i 1500 meter. Det gick bra för bohuslänningarna när junior-SM i friidrott avgjordes i Uddevalla i helgen.

Oliver Lämber, Hälle-löparen som tävlade i 1500 meter, tappade sin sko bara några meter efter start. Ändå tog han brons i P19-klassen.

- Det var roligt. Men det hade varit roligare att vinna guld. Jag har tränat så mycket och så blev loppet såhär, säger han.

Han beskriver loppet som långsamt.

- Mer som ett försökslopp. Det gick långsamt i början och snabbt på slutet. Många långdistansare i startfältet, jag trodde att loppet skulle gå snabbare, säger han.

Även på damsidan blev det medalj. Det var Emilia Ohlin från Trollhättan som tog silver, efter att ha legat etta nästan hela loppet.

- Det gick inte ända fram idag, men jag är ändå nöjd. Det är jobbigt att ligga och dra hela loppet, det tar på krafterna, säger hon.

Hon var en förhandsfavorit, med startfältets bästa årsbästa. 4.37:23 blev sluttiden.

- Jag är nöjd med en silvermedalj, säger hon.

Matilda Hellqvist från Orient tog den enda bohuslänska guldmedaljen. Hon tävlade i både 60 meter och längdhopp, båda i klassen K22, och det var längdhoppet som blev succégrenen. Personligt rekord med 24 centimeter och guld. I 60 meter blev hon sexa, trots att hon var tredje bäst i semin.

- Jag hade inte mycket ork kvar efter längden, säger hon.

Nästa helg går EM i friidrott av stapeln i Göteborg. Några av deltagarna värmde upp under JSM. Odain Rose från Umeå var en av dem. För honom blev det guld i 60 meter, ett överlägset sådant.

- Jag hoppas att jag kan vara lika överlägsen mot de svenska konkurrenterna i EM, men mot de internationella blir det svårare, säger han.

Även Elin Moraiti, 400-meterslöpare från Falu IF, sprang hem ett guld helgen före EM. För henne blev det personligt rekord och glädjen gick inte att ta miste på.

- Äntligen är jag under 55 sekunder. Jag jobbar och jobbar och äntligen får jag min lön, säger hon.

Tävlingsledaren Lillemor Rönnbrant sammanfattar helgen:

- Den har varit fantastiskt bra. Allt har flutit på bra och alla har varit nöjda med tävlingen. Matilda Hellqvists 6,11 var ett fantastiskt personligt rekord igår, säger hon.

Fler medaljer kan ha regnat över Bohuslän, men uppdaterade resultatlistor finns ännu inte tillgängliga.

Maja Larsson
sporten.vast@sverigesradio.se
0522-67 00 00