Västra Götaland

Regionen satsar stort på Almedalen

1:31 min

Förra året avsatte Västra Götaland mest av alla landsting och regioner i landet på mingel- och politikveckan i Almedalen på Gotland, ungefär en miljon. Och det ser ut att bli likadant i år igen.

Det som började 1968 med ett improviserat tal av Olof Palme från ett lastbilsflak på Gotland, slår nu nya rekord varje år. Förra året räknade man in nästan 1000 arrangörer, och 17 000 deltagare i seminarier, diverse jippon och inte så lite vindrickande i kullerstensgränderna. Och alla vill vara med.

På mötet den 26 februari väntas regionstyrelsen anslå 450 000 kronor till olika seminarier i Almedalen i sommar, i samarbete med bland annat Chalmers , Handelskammaren och Göteborgs stad. Men den summan kommer inte att räcka, säger Åse Nyberg, som är regionens koordiator för Almedalen:

– Därutöver kommer verksamheterna själva att få stå för kost och logi och resa och seminariekostnader som är specifika; till exempel om man vill ha någon särskild moderator, eller någon speciell talare. Det kommer utöver de 450 000 kronorna.

Förra året blev den totala utgiften för Västra Götalands skattebetalare 971 786 kronor. I år har man dragit ner på antalet seminarier, och förbjuder enskilda förvaltningar att göra egna arrangemang.

--Jag tror att det kommer att landa i det häradet, förhoppningsvis något mindre, säger Åse Nyberg.

Trots att ni drar ner och stramar åt ?

--Ja