Sista avrättningen i Bohuslän

Horder kom för att se Hälsö-Johannes halshuggas

19 min

Den 27 maj 1857, blev horder av tillresta åskådare vittne till avrättningen av Johannes "Hälsö-Johannes" Johansson, från Stigfjorden i Bohuslän. Han dömdes till döden för ett brutalt rånmord.

Johannes Hälsö-Johannes Johansson har dömts till lagens strängaste sträff – döden. 1855 rånade han två personer under en sjöresa till Göteborg, varav en avled. Precis innan han skulle emigrera till Amerika greps han på kajen.

Många hade kommit för att se den historiska händelsen på gården Hällsbergs mark i Stala socken. Ingen hadeämligen avrättats på Orust på mycket lång tid.

Prästen Anders Olsson gick igenom de rutiner som hörde till religionen i samband med avrättningar. Som fängelsepräst har Olsson haft ansvar för Hälso-Johannes andliga vägledning under hela tiden i fängsligt förvar.

I sänkan hade man lagt ut granris tillsammans med en enkel, urgröpt stock. Johannes gick fram lugnt och värdigt och lade huvudet mot stupstocken.

Det gick ett sus genom åskarna när den tillreste skarprättaren Johannes Jansson lät bilan falla.

I Nobel & Myrbäck pratar vi med Christian Persson, som har skrivit boken Sånt folk finns inte här, som handlar om brott och straff från äldre tider.