Orust

134 berörs när Nord West & Najad går i konkurs – nu söks ny ägare

1:45 min

Inom två månader hoppas konkursförvaltaren att konkursdrabbade fritidsbåttillverkaren Nord West & Najad AB ska ha en nya ägare. Företaget har verksamhet i Henån och Lysekil och 134 anställda drabbas av konkursen.

– Vi fortsätter driften i en viss begränsad omfattning för att bevara värdet av tillgångarna åt rörelsen. Tanken är att bjuda ut alltihop till försäljning inom kort. Vi tror att det finns ett stort intresse. Varumärkena är bra och produkterna, i synnerhet, är bra, säger konkursförvaltaren Fredrik Tengström, som redan nu har haft kontakt med intressenter som vill köpa konkursboet.

Vad händer med de anställda?

– De anställda får lönegarantin på grund av det skyddsnät som finns och sedan kommer de att sägas upp, sannolikt i nästa vecka, säger han till P4 Väst.

Det var i går som båttillverkaren Nord West & Najad AB fattade beslutet att ansöka om konkurs och det gäller även dotterbolaget Lyse Platsprodukter i Lysekil. Anledningen är att det saknas finansiering och försäljningen har också sjunkit drastiskt efter nyår.

– Det är ett fint företag med fina produkter. Men man har inte kunnat få tillräckligt med finansiering, det är alltså en likviditetsbrist, säge Jan Save till P4 Väst.

Varför har ni inte fått in tillräckligt med likviditet?

– Det hänger ihop med den allmänna svårigheter för små företag eller medelstora företag att finansiera sig. Bankerna ställer inte upp tillräckligt. Det har pågått förhandlingar med andra intressenter, men man har inte kunnat föra dem i hamn.

Nord West & Najad bildades när motorbåtstillverkaren Nord West köpte segelbåtstillverkaren Najad efter företagets konkurs 2011. Men nu blir det alltså konkurs igen.

Arbetsförmedlingen förbereder sig nu på att ta emot de som förlorar jobbet.

– När vi får ett sådant besked ska vi skriva in de här personerna så att de kan få ut sin lönegaranti. Det är det vi kommer att fokusera på i dag, att de måste bli inskrivna, säger Annika Rickardsson på Arbetsförmedlingen till P4 Göteborg.