Vinterkräksjukan har slagit hårt mot Nu-sjukvården

1:29 min

Vinterkräksjukan härjar fortfarande även om den nu har nått sin topp. I vinter har viruset ställt till det rejält för verksamheten inom Nu-sjukvården.

Den här säsongen ser viruset ut att ha drabbat hårdare än på flera år, något som ställt till problem inte minst inom Nu-sjukvården.

– Vi har haft 40 dagar där någon av avdelningarna har haft intagningsstopp, och förra veckan var nog en av de värsta när vi under ett dygn hade sex avdelningar där det fanns patienter med calicivirusinfektion, säger Bert-Ove Larsson är verksamhetschef på infektionsavdelningen på Näl.

För att begränsa utbredningen kan sjukhusen på grund av viruset inte utnyttja överbeläggningsplatser där det finns insjuknade patienter och det kan ge intagningsstopp med mer påtaglig platsbrist.

– När vi inte kan utnyttja platserna på en avdelning så blir det större risk att vi får överbelägga på någon annan, och det är naturligtvis ett problem, säger Bert-Ove Larsson.

Enligt den statistik som finns över virusets sprdiningskurva sedan några år tillbaka så ska epedimin klinga av nu och iallafall inte blir värre.

– Förhoppningsvis vänder det nu, men det krävs nog sex sju veckor till innan detta är över, säger Bert-Ove Larsson.

Fråga