Media

Radiotjänst har börjat kontakta datorägare

Radiotjänst har börjat kontakta dator- och surfplatteägare för att kräva in tv-avgift. Trots att SVT:s vd Eva Hamilton för en månad sedan förklarade att Radiotjänst ska "hålla en låg profil" med kraven för den nya tidens avgiftsbelagda teknik.

När flera tv-företag förra året började sända sina kanaler på nätet blev surfplattor, mobiler och datorer med internetuppkoppling belagda med tv-avgift. Då sade SVT:s vd Eva Hamilton till TT att Radiotjänst inte skulle börja kartlägga surfplatte- och datorinnehavare.

-Nej, nej, och de kommer inte att göra det heller. De kommer att hålla en låg profil när det gäller mobiler och datorer i väntan på att få en slutgiltig bestämmelse om hur avgiften ska konstrueras. De kommer inte att beivra dig i väntan på en ordentlig lösning på det här, sade Hamilton.

Kontaktar hushåll

Men Radiotjänst har nu börjat ringa upp hushåll och tala om att de måste betala tv-avgift om de har en dator som är internetansluten eller en surfplatta, även om de inte har någon tv.

-Vi kontaktar hushåll som inte är registrerade för tv-innehav och informerar om lagstiftningen. Fler apparater är nu avgiftspliktiga, till exempel datorer och surfplattor. Och vi för nu en dialog med våra kunder om de har utrustning som är avgiftspliktig, säger Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst i Kiruna,.

Ska själv anmäla

Johansson understryker att individen själv har ansvar att anmäla till Radiotjänst om de har någon utrustning som kan ta emot reguljära tv-sändningar.

-Nu gör inte alla det, av okunskap förmodligen. Då har vi valt att kontakta dem i stället och informera om vad som gäller.

Men Johansson förnekar bestämt att bolaget "jagar" dator- och surfplatteägare.

-Eva Hamilton har sagt att vi inte ska jaga datorägare men om vi inte tillämpar lagen är vi riktigt illa ute. Men vi jagar ingen och har aldrig gjort det, säger Johansson.

TT