Intresset ökar för närproducerat kött

1:51 min

Hästköttskandalen har fått en del konsumenter att ändra sina köpvanor. Det märks hos dem som säljer närproducerat kött.

En av dem är Sune Johansson på Binäs gårdshandel som ligger efter vägen mellan Uddevalla och Frändefors. Han har fått fler kunder se senaste dagarna.

- Det ökar alltid när det är sådana här tillbud, då kommer det mer folk eller ringer det mer folk, säger Sune Johansson och det är framför allt köttfärs kunderna frågar efter. Men det är alltså inte första gången det händer.

- Nej, jag tror det var mer när ICA hade det där med köttfärsen, säger Sune Johansson.

Men det har också hänt en del hos de stora livsmedelsjättarna sedan dess och till exempel Coop Bohuslän Älvsborg köper sedan ett år tillbaka det mesta av sitt fläskkött från bönder i Bohuslän och Dalsland. Det imponerar däremot inte på Kurt Weistedt.

- Nej jag tycker det bästa ska man ha bara, sedan om det är närproducerat eller kommer bortifrån, det bryr jag mig inte om, säger Kurt Weistedt.

Men jag möter andra uppskattande kunder hos Coop och så träffar jag Inga Lill Myllykangas som tagit ett steg längre.

- Jag köper nästan inte någor kött här för vi äter mest vilt, säger Inga Lill Myllykangas som avslöjar att hennes man är jägare, och annars handlar hon på en gårdsbutik.

Och den här medvetenheten tror Märta Jansdotter, vd på Gröna gårdar, som säljer nötkött från djur uppfödda på gräs och örter som de själva skriver, och som sålt mer nu, ökar när man hör om hästkött som dolts i färsen.

- Det börjar lossa lite i folks medvetande tror jag, säger Märta Jansdotter, att man måste ställa frågan var det kommer ifrån och varför det kostar som det kostar och inte alltid säga att det är dyrt för att det är någon som försöker lura mig utan snarare tvärtom att därför att det är billigt så är det någon som försöker lura mig.