Trollhättan

34-åring åtalas för miljonbedrägeri

7:43 min

En 34-årig man från Trollhättan som tros vara en av ledarna bakom ett internationellt bedrägerinätverk åtalades idag för grovt bedrägeri vid Vänersborgs tingsrätt. Mannen misstänkts lurat till sig miljontals kronor från människor och företag från hela världen.

Det var när en bank i Trollhättan omkring årsikftet förr året fattade misstankar kring en överföring på en halv miljon kronor till mannens privatkonto från ett företagskonto i Förenade arbaemiraten hela historian nystades upp.

Genom att störa kommunikationen mellan internationella företag fick mannen företagen att sätta in pengar på hans eget konto istället för att skicka betalnignarna till sina kunder. Men Exakt hur detta gått till vet man i dagsläget inte enligt polismästaren Niclas Hallgren.
– Det finns fortfarande en del frågetecken. Det vi kan säga är att pengar är överförda till den misstänkes konto och att man lagt sig i kommunikationen mellan företag i kanske två skiljda delar av världen, säger Niclas Hallgren.

Totalt sett ska mannen på det här viset fått 2,5 miljoner kronor överförda till sitt eget konto.

Kunde lurat till sig 75 milljoner

Vid en husranskan i mannens lägenhet i maj hittades även omkring 15 000 stulna kontokortsidentieter, 1,8 miljoner epost adresser. Adresser som polisen menar att mannen hade tänkt att skicka ut så kallade nigeriabrev till vilket innebär att man med någon form av erbjudande försöker lura folk på pengar.

Totalt sett ska mannen lyckat lurat till sig omkring sju miljoner kronor. Ett belopp polisen själva menar hade kunnat hamna på upp till 75 miljoner kronor om man inte satt stopp för mannen.

Enligt chefsåklagaren Sune Johansson är det osannolikt att mannen handlat ensam och polisen i Sverige har i samarbete med säkerhetstjänster över hela världen gjort flera gripanden. Exakt hur många vill han dock inte berätta.
– Jag kan inte gå in på det alls, men det rör sig om ett stort antal länder över hela världen, säger Sune Johansson.

Du tror alltså att detta rör sig om ett internationellt nätverk?
– Det är vi helt övertygade om.

Vad vet ni om den här mannen som griptis i Sverige, har han använt pengar och levt ett så kallat lyxliv?
-- Vi är av uppfattningen att han levt ett enkelt liv och inte gjort något som väckt misstanke och han inte begått några brott där i närheten av där han bor utan brott har begår  man helst så långt bort som möjligt, säger Sune Johansson.

 

Fakta

Företagsbedrägerierna: Omfattar 2,5 miljoner kronor i tolv länder. Tyskland, Frankrike, Turkiet, Sydkorea, Kanada, Japan, Förenade arabemiraten, Polen, Palestina, Australien, Egypten och Kina. Inget av företagen i den här delen av åtalet ligger i Sverige.

Kontokorstbedrägerierna: Har troligen drabbat människor över hela världen, även männsikor i Sverige.