Rymden

Äkta par söks för färd till Mars

Den amerikanske miljardären och rymdturisten Dennis Tito planerar en privatfinansierad bemannad färd till Mars. Nu söker han två frivilliga till färden, en kvinna och en man, helst ett äkta par.

Dennis Tito, som blev den förste turisten i rymden när han färdades till den internationella rymdstationen 2001, meddelade sina planer på onsdagen. Om allt går i lås ska färden starta inom loppet av fem år.

Avsikten är inte att landa på Mars, utan bara runda planeten och sedan återvända. Det hela beräknas ta 501 dagar. Detta är en mycket lång tid i ett trångt utrymme och det är därför som Tito vill ha ett äkta par som känner och kan stötta varandra under färden.

Det finns givetvis fler problem, exempelvis hur paret ska klara strålningen i rymden. En annan fråga är om den nuvarande teknologin räcker till för en färd av det här slaget. Flera experter påpekar att riskerna är mycket stora.

Dessutom återstår finansieringen. Kostnaden beräknas bli uppemot två miljarder dollar, cirka 13 miljarder kronor - vilket sannolikt är en glädjekalkyl. Tito säger dock att han hoppas på att kunna få ihop den nödvändiga summan genom donationer från privatpersoner och stiftelser.

TT

Fråga