Nobel & Myrbäck

Kokande debatt om segregation

14 min

Beror segregationen i Uddevalla på det fria skolvalet? Ja, säger professorn i kulturgeografi Bo Malmberg. Nej, säger kommunalrådet Magnus Jacobsson. Stickor och strån rök i debatten och åsikterna spretade.

– En människa som är ny i ett land eller som inte har jobb bor ofta i hyreslägenhet. De flesta hyreslägenheter finns på ett ställe med skolor i närheten. Med tanke på att nittio procent av alla föräldrar väljer den närmaste skolan för sina barn, så segregation om bostadssituation, säger kommunalrådet Magnus Jacobsson (KD) i Uddevalla.

Professorn i kulturgeografi, Bo Malmberg, håller inte med.

– De här argumenten fördes fram för ungefär tio år sedan för att förklara att vi hade en ökad segregation i den svenska skolan. Men forskning visar tydligt att klyftorna inte uppstår på grund av ökad boendesegregation.

Enligt Bo Malmberg är så gott som alla svenska städer uppbyggda med hyresbostäder på ett visst ställe och villaområde i närheten.

– Det är lätt att skapa upptagningsområden som ger en blandad sammansättning.

Det stämmer inte för Uddevalla, menar Magnus Jacobsson som bland annat pekar på få invandrare och få hyreslägenheter i ett område som Ljungskile medan det i norra Uddevalla finns stor arbetslöshet och många hyreslägenheter.

– Så du menar att Uddevalla skiljer sig från alla andra svenska städer, säger Bo Malmberg?

– Jag kan bara konstatera hur vår struktur ser ut, säger Magnus Jacobsson.