Torp

Byggnads medlemmar välkomnar strejkvarsel

3:26 min

Igår varslade fackförbundet byggnads om strejk mot Sveriges Byggindustrier. En av dom 160 byggarbetsplatser som kan drabbas är bygget av ett handelscentrum på Östra Torp. Nu på morgonen höll facket ett informationsmöte på bygget.

Eftersom arbetsgivaren PEAB inte lät oss vara med på morgonens möte så fick vi träffa fackombudet Roger Sjöblom efteråt, på en infart utanför grindarna på Östra Torp.

- Medlemmarna tar emot varslet väldigt positivt. Detta handlar ju om våra rättigheter och om att även de som kommer in genom underentreprenörer ska få samma lön som oss, säger Roger Sjöblom.

Bakom varslet igår ligger en oenighet mellan facket och Sveriges Byggindustrier om hur man ska säkra rättigheterna för de ofta många olika entreprönerna som finns på en modern byggarbetsplats. Facket menar att man skulle kunna inspireras av den norska modellen med solidaransvar, vilket innebär att huvudentreprenören på en arbetsplats är ytterst ansvarig för att alla följer de kollektivavtal som finns. På bygget på östra Torp hade man en situation i höstas med huvudentreprenören Peab.

- Det var én takfirma som först inte betalade ut rätt löner. Men firman tog sedan kontakt själva med oss och lönerna korrigerades. 

Om fack och arbetsgivare inte lyckas komma överrens kan det bli aktuellt med strejk den 12 mars. Men det hoppas fackombudet Roger Sjöblom att man slipper.

- Förhoppningen är ju alltid att det ska bli en lösning utan konflikt. Men då måste förhandlingarna ta lite fart. De har ju suttit och haft diskussioner men mer än så har det inte blivit.

Oskar Lodin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista