Utställarna gör klart de sista förberedelserna inför bilsalongen i Genève 2013. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.
Bilmässan i Genève

Solsken i Genève - men tunga gråa moln över många biltillverkare

Victor Jensen inför Geneve-mässan
1:35 min

Bilindustrin i Europa har fortfarande stora problem. Det många biltillverkare har huvudbry och som nu tävlar om uppmärksamheten när bilmässan i Genève inleds i dag. Men det finns också plats för lyx och leenden. Ävens Saabs nya ägare Nevs är på plats.

Här i Genève lyser solen över den vackra sjön och vårvärmen har definitivt anlänt. Annat är det hos billtilverkarna när den stora bilmässan i dag slår upp portarna för över 10 000 journalister. Där är orosmolnen är tunga och gråa.

Försäljningen av bilar har minskat kontinuerligt i Europa den senaste tiden och i januari var raset över åtta procent. Enligt flera analytiker kommer marknaden att minska med ytterligare runt tre procent i år.

Det finns dock ljusglimtar och bilvärlden är delad. I länder som USA, Kina och Indien ser försäljningen bättre ut.

Men det är många hårt pressade bilföretag, framför allt sydeuropeiska, som tävlar om uppmärksamheten på den 83:e bilmässam i Geneve.

Men även svenska Volvo Personvagnar har anledning att deppa. Försäljning minskar mer än europasnittet, för att råda bot på det presenterar man sex uppgraderade modeller under mässan.

När det gäller Saab Automobiles nya ägare Nevs har företaget ingen monter, men man kommer vara på plats.

– Vi kommer åka dit för att knyta kontakter och som ett led i våra förberedelse. Vi har ju inga produkter på marknaden än, så vi kommer inte att vara där som utställer, säger Mikael Östlund till P4 Väst.

Men det finns fler spår av Saab på mässan. Victor Muller och Spyker lanserar en ny konceptbil, den första efter förlusten av Saab. Och trots den siraptröga bilmarknad presenteras ett helt nytt kinesiska märke, Qoros. Flera personer som tidigare jobbat på Saab och Volvo har varit med och utvecklat bilarna.

Men det är inte bara kris. En del lyx har tagit sig in på mässgolvet där 260 utställare trängs.

Rolls-Royce kommer med ny coupémodell och McLaren presenterar sportbilen P1 som ska göra 0-300 kilometer i timmen på 17 sekunder. Den kan dessutom bli din för runt nio miljoner kronor.

På torsdag öppnar bilmässan för allmänheten och under de elva dagarna tror arrangörerna att det kommer över 700 000 besökare.

Victor Jensen, Genève.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".