Henrik Göransson från Munkedal får vinka i Melodifestivalfinal på lördag – som kompositör till "Heartbreak Hotel". Foto: P4 Väst
Melodifestivalen

Heartbreak Hotel skriven i Munkedal

Henrik: ”Det var nervöst att stå bredvid”
2:50 min

På lördag väntar den stora finalen av Melodifestivalen i Friends Arena i Stockholm. Då går Heartbreak Hotel med Yohio ut som sista låt i startfältet, och Henrik Göransson från Munkedal är en av låtskrivarna.

Henrik Göransson har vanan inne att vara med i Melodifestivalen som artist, men det var nästan mer nervpirr att stå vid sidan av.

Låtskrivarkollektivet Play Production, med sitt säte i Örebro, har en filial i Munkedal. Där bor Henrik Göransson, tidigare medlem i dansbandet Date, ingår sedan tre år som låtskrivare där. Och just Date har varit med i Melodifestivalen tidigare som artist, men nu har Henrik varit med som låtskrivare i tävlingen för första gången.

Skriver musik för Japan

Sverige är en väldigt liten marknad för Play Production och istället är det USA och nu Japan som man jobbar mot. Att skriva låtar avsedda för Japan är lite speciellt. ”De ligger tio år efter oss” menar Henrik som säger att den japanska musikscenen består till stor del av pojk- och tjejband som är relativt unga. En annan sak som skuljer sig från västvärlden är rytmiken som blir annorlunda. Men som tur är slipper han skriva på japanska.

– Det kommer in en översättare, så det är bra, säger Henrik Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".