Olja på Tjörn. Foto: Kustbevakningen.
Tjörn

Insatsen efter oljeutsläppet på Tjörn ska utredas

Det har funnits kritik mot hur inblandade aktörer hanterade oljeutsläppet som drabbade Tjörn för ett och ett halvt år sedan.

Den 15 september 2011 drabbades nordvästra Tjörn av ett stort oljeutsläpp. Det visade sig senare vara det största någonsin på Västkusten. Räddningsarbetet och det efterföljande saneringsarbetet på Tjörn engagerade många aktörer: Kustbevakningen,Tjörns kommun, MSB:s förstärkningsresurser, HaV och HaVs oljejour, länsstyrelsen, Försvarsmakten, hemvärnet, andra frivilligorganisationer och räddningstjänster från närliggande kommuner.

Fram till november 2012 togs mellan 600 och 800 ton olja upp. Kostnaderna för insatserna blev stora och hanteringen av kommunens ersättningskrav pågår fortfarande.

Nu ska det utredas hur väl Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten, Räddningstjänsten och andra inblandade myndigheter och organisationer skötte sig efter oljeutsläppet.

Resultatet av utvärderingen presenteras i höst.

Läs mer om oljeolyckan 2011

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".