Foto: Patrik Lundin/SvD/Scanpix
P4 Förmiddag

Är otrohet oförlåtligt?

"Allt stannade - jag fick inte luft"
11 min

Hör Helenas berättelse om hur hon efter 25 års äktenskap blev bedragen av sin man. Hela världen vändes upp och ner och hennes välordnade, trygga  och bekväma liv slogs i spillror.

Har du en egen berättelse - skriv anonymt här

Hur tänker du kring otrohet och att bedra eller bli bedragen? Kan man nånsin förlåta och gå vidare och i så fall hur? Eller är det en oförlåtlig handling som ingen ska behöva acceptera?

Helena hade blivit bedragen under ett år ungefär och allt började när Helenas man fyllde 50. Plötsligt tog han kontakt med sin tonårskärlek Eva som han också berättade för Helena.

Eva och Helenas man tog upp kontakten via brev som Helena fick ta del av och hon tyckte det var roligt att hennes man och Eva fått kontakt efter så många år. Till slut möttes de och umgicks sporadiskt alla fyra och Helena var intet ont anande.

– Det var inte på kartan, han har aldrig gjort något som man inte ska göra. Han hade tillochmed en bok hemma om hur man ska uppföra sig.

Men så plötsligt efter att dom setts en helg alla fyra så förändras helenas man.

Han är väldigt tillbakadragen och drar sig ifrån mig. Då tänkte jag att han hade problem på arbetet, för det visste jag att han hade. Han ville inte prata.

Äktenskapet gick ner på sparlåga, han var sällan hemma, deras samliv var näst intill obefintligt och Helena var tyst.

– Jag levde i en bubbla, allt skulle fungera som vanligt men han gav inget av sig själv. Han kom hem, satte sig och åt och sen gick han upp på sitt rum. Vi levde bredvid varandra. Det var inget att anförtro varandra någonting, inget sådant.

Det handlade aldrig om att han hade mycket på jobbet. I själva verket blev hon bedragen hela tiden. Och så kom det där telefonsamtalet och hon ställde sin man mot väggen som till en början förnekade alltihop innan allt rämnade. Helena hade panik.

– Jag ville veta allt. Varför pratade han inte med mig. Jag fick panikångest och kunde inte andas. Jag ville gå ut i skogen och skrika, men jag kunde inte det, det gick inte.

Men trots det valde Helena att ge sin man en chans till. Dom bestämde sig för att försöka laga sitt äktenskap i hopp om att kärleken som dom haft i över 20 år skulle räcka. Helena ville verkligen och hon trodde mer än vad deras båda barn gjorde.

– De sa till mig att det här kan jag inte gå med på. Men jag sa att det finns viktigare saker.

Så Helena var villig att kämpa men nästan ett år senare var det ett faktum, han hade fortsatt sitt dubbelliv bakom ryggen på Helena fastän han hade dyrt och heligt hade lovat att sluta.

– Då tänkte jag, den här mannen vill jag inte ha att göra med längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".