IF Metalls Ombudsman Mikael Johansson. Foto: Camila Astorga Diaz/P4 Väst
Västra Götaland

IF Metall rustar för konflikt

"Vi kan inte acceptera förslagen"
1:21 min

Idag presenterade IF Metall avdelningen Bohuslän Dal hur de förbereder sig, och linjen är tydlig, man rustar för konflikt.

På hotell Carlia i Uddevalla har IF Metall i Bohuslän-Dal samlats för att, som de uttrycker det, rusta för konflikt inom industrin. Det handlar om att arbetsgivarorganisationerna till exempel vill att de anställda ska arbeta fem övertidstimmar utan övertidsersättning per vecka.

I normalfallet så jobbar vi 40 timmar i veckan, om man jobbar dagtid. Det blir nästan två veckor extra arbete på en månad, säger Annelie Ivarsson som är avtalsansvarig ombudsman.

I Pelarsalen på hotell Carlia sitter runt 40 företrädare för If Metalls i Bohuslän-Dal. Det pratas om strejk. Det handlar om att det nuvarande avtalet med arbetsgivarna går ut den siste mars i år och att IF Metall inte är nöjda med de förslag som kommer från arbetsgivarorganisationerna.

De säger att de kan gå med på löneökningar centralt, men ute på de lokala arbetsplatserna kan man komma överens om noll kronor. Det kan inte vi acceptera. Vår mjölk blir dyrare, oavsett vilket företag vi jobbar i. Därför ska alla våra medlemmar garanteras en löneökning och det vill inte arbetsgivaren ställa upp på, säger Lennart Pettersson som är lokal förhandlingsombudsman som är sakkunnig i förhandlingsdelegation.

Men hur kan man hamna i en situation där kontraktet håller på och löper ut utan att det blir förnyat?

Det är alltid såhär, men det har inte varit såhär kärva toner från arbetsgivarorganisationerna förut. Nu ställer de väldigt hårda krav på att få ta över makten helt själva, både över våra löner och vår arbetstid. Vi kan inte acceptera det, det är därför vi rustar för konflikt.

Från och med den 1 mars får förhandlingarna hjälp av en arbetsgrupp som kallas Opo. Deras uppgift är att se till att förhandlingarna går framåt. Opo består av sex personer som samtliga har sin bakgrund inom fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".