Magnus Jacobsson (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden och Agneta Läckström, ordförande för lärarförbundet i Uddevalla. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
Uddevalla

Lärarförbundet riktar kritik mot kommunen

Facket: "Oerhört bestört"
9:00 min

Uddevallas skolor kan komma att behöva spara 40 miljoner kronor, summan faller på barn och utbildningsförvaltningens lott och just nu pågår processen kring hur besparingen ska fördelas. Barn- och utbildningsnämnden tror att det är fullt möjligt att spara. Lärarförbundet däremot tror det blir en ren katastrof.

– Jag blir bestört när jag hör den volymen. Vi har i många år hävdat det behöver satsas runt 60 miljoner för att vi ska komma i fas med det skolan behöver. Så det här är riktigt, riktigt oroande, säger Agneta Läckström.

Magnus Jacobson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Går det att spara i den här verksamheten över huvudtaget?

– Ja det är fullt möjligt men det är inte det vi önskar att genomföra. Tittar vi på vad vi gjort de senaste åren så har vi ökat lärartätheten och ökat stödet för barn med särskilda behov.

– Jag delar inte Magnus Jacobssons uppfattning att det går att spara. Det kommer bli en ren katastrof.

Vad får det här för konsekvenser, Angeta Läckström?

– Det får riktigt, riktigt allvarliga konsekvenser. Idag är lärarkåren oerhört pressad av alla arbetsuppgifter som har kommit. Det har inte fungerat, det är bara att konstatera. Vi har idag en medlemskår som är sliten och uppgiven och inget hellre vill än att göra ett bra arbete. Det måste skjutas till pengar till skolans verksamhet, säger Angeta Läckström, ordförande i Lärarförbundet i Uddevalla.

Nu räknar Barn- och utbildningsnämnden på vart det måste skäras ner. Men enligt Jacobsson innebär en besparing av den här storleken att tjänster inom hela skolan kommer att behöva tas bort. Förslaget ska sedan upp i kommunfullmäktige och budgetförhandlingarna inleds i juni.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".