Småsjukhusen får fortsätta som nu

Sjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors fortsätter med ungefär samma verksamhet som nu, med vissa specialistmottagningar, men inga operationer. Detta enligt ett beslut som regionens hälso och sjukvårdsutskott fattat idag, efter en utredning. Alingsås och Lidköping kan däremot komma att mista sina akutmottagningar.

De tio småsjukhusen i regionen ska utvecklas till det som ska kallas för närsjukvårdscentra, föreslår utredningen.

Det innebär att all grundläggande sjukvård, vårdcentralerna, ska finnas där. Dessutom kan det bli så att alla jourer som primärvården har ansvar för, också ska läggas på sjukhusen.

Så är det idag, och det blir alltså ingen större skillnad i framtiden- i alla fall inte för de mindre sjukhusen i vårt område, som hamnar i vad man kallar för nivå 2.

Där ska det också finnas öppna specialistmottagningar, till exempel för invärtesmedicin, allmänkirurgi ,eller barn- och ungdomspsykiatri.

För andra mindre sjukhus i regionen däremot, Alingsås och Lidköping till exempel, kan den här indelningen innebära att de förlorar en del av vad de har idag. Detta trots att de hamnar en högre grupp, på nivå 4.

Efter dagens möte i hälso- och sjukvårdsutskottet  skriver Folkpartiet i ett pressmeddelande att de tycker det är anmärkningsvärt att två av regionens sjukhus som idag är akutsjukhus istället ska klassificeras som närsjukvårdscentra. Det tolkar Jonas Andersson, Folkpartiet, som att den politiska ledningen planerar att avveckla akutverksamheten där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".