Volvo Personvagnars vd Håkan Samuelsson i Volvos monter på bilsalongen i Genève. Foto: Karin Olander/Scanpix
Geneve

Pressat Volvo satsar på uppgradering

Det är ett pressat Volvo PV som presenterade sina sex uppgraderade modeller när bilmässan i Geneve öpnnade i dag. Samtidigt står det klart att den nya modellen av XC90 börjas byggas i början av 2015.

– Man kanske skulle vilja ha något snabbare. Nu får vi vänta två år tills den kommer. Det blir nästa stora produktintroduktion för Volvo nästa år, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.

När Bilmässan i Geneve inleddes idag var det inga effektfulla avtäckanden av nya modeller i Volvo Personvagnars monter. I stället handlade det om sex modeller som har uppdaterats. Och det kommer alltså dröja ytterligare ett tag innan Volvo har en helt ny modell.

Och det är en del huvudbry för Volvo PV. Försäljningen har varit på en stadig kurs nedåt den senaste tiden. I januari minskade försäljningen i Europa med nästan 17 procent och i februari sjönk den globala försäljningen med hela 7,5 procent jämfört med samma månad i fjol. Positivt är att det Kina däremot är det en 30-procentig uppgång under januari och februari.

De uppgradera modellerna kan bromsa automatiskt för cyklister. Inte bara fotgängare och enligt Volvo är man först i världen med det. Bilarna är tänkta att öka försäljningen, men först i maj kommer bilarna att finnas ute till försäljning, men det är ändå i tid, säger Håkan Samuelsson.

– Våra kunder vet om att det kommer nya bilar så det är många som väntar för att få köpa den nya. Vi ser optimistiskt på andra halvåret när de här bilarna är ute och börjar säljas till kunderna. Vi ska försvara vår marknadsposition i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".