1 av 2
Eric Geers var tidigare informationsdirektör på Saab, nu jobbar han för det nya bilmärket Qoros. Foto: Victor Jensen/P4 Väst
2 av 2
Roger Malkusson, före detta Saabanställd, har varit med och arbetat fram Qoros nya bilar. Foto: Victor Jensen/P4 Väst
Bilmässan i Genève

Saabanställda lanserar nytt bilmärke

”Vi har börjat från vitt papper”
1:28 min

Under bilmässan i Genève sker det sällsynta – ett helt nytt bilmärke presenteras. Och det är flera före detta anställda från Saab och Volvo som arbetat fram det nya kinesiska märket Qoros.

– Det är drygt 20 kollegor från Saab, säger Eric Geers som var Saabs informationsdirektör men som nu jobbar för Qoros.

För drygt tre år sedan började arbetet med ett helt nytt bilmärke och nu är det verklighet. Kinesiska Qoros har lanserats. Uppställda på en hög mur i montern står två av bilarna och det är många som intresserat kollar in bilvärldens nykomling.

– Under andra halvåret är det dags för försäljningsstart, säger Eric Geers.

Företaget har runt 1000 anställda varav ungefär 250 är icke-kineser. En av dem som varit med från de första bladet i Qoros-boken är Roger Malkusson. Han jobbade över 20 år på Saab och inom GM och är nu ansvarig för produktegenskaperna. Och den här dagen i Genève lär han minnas under en lång tid.

– Jag är stolt och det känns enormt tillfredsställande, säger han.

– Vi har börjat från vitt papper och gjort det vi precis velat, säger Roger Malkusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".