1 av 2
2 av 2
Foto: Adam Bergman/Sveriges Radio

Punk och änglar på modevisning i Uddevalla

"Det var lite pinsamt att visa vad jag gjort"
1:30 min

Idag var det modevisning på Östraboteatern i Uddevalla. Och det var åtta elever från Östrabo yrkesgymnasiums modeskaparlinje som stod för designen. Det bjöds på allt från änglalika kreationer till punkinspirerade plagg med text skriven med spritpenna på.

Innan visningen håller Amanda Reimers på med de allra sista finjusteringarna på modellerna. Hon är lite nervös.

– Ja, lite. Men jag är mest stressad bara, det är lite småpill kvar att göra.

Tillslut sätter visningen igång och Amanda och hennes klasskompisar visar upp sina kreationer för besökarna i Östraboteatern. Modevisningen är avslutningen på ett projektarbete som klassen hållit på med under hösten och våren.

Och alla åtta har gjort var sin kollektion bestående av tre till fyra olika plagg. Det är flera olika stilar som blandas. En kollektion med vingar på ryggen och en annan som försöker ifrågasätta prinsessidealet och är inspirerad av punken.

Efter visningen var Amanda nöjd.

– Men jag tyckte det var lite pinsamt att stå där framme och visa vad jag gjort. Men jag är stolt över mina kläder.

På plats var också elevernas gamla lärare, och vikarie för tillfället, Birgitta Nyström. Hon var väldigt stolt över dem och hade absolut inget att anmärka.

– Inte någonting. Plaggen var fina och visningen bra, så det var perfekt!

P4 Väst reporter var på plats även innan modevisningen. Timmarna innan visningen är alla i full gång med de sista förberedelserna.

– Vi ska ha en modevisning för vårt projektarbete som vi hållit på med hela höst- och vårterminen, säger Amanda Reimers. Alla åtta i klassen har gjort var sin kollektion.

Enligt klasskompisen Felicia Nielsen är det en hel del förberedelser innan modevisningen kan börja.
– Vi sminkar och fixar håret på modellerna. Och så håller vi på att öva på hur de ska gå in.

Detta är det sista stora projektet som eleverna gör och efter gymnasiet vet varken Felicia Nielsen eller Amanda Reimers vad de verkligen vill göra.

– Det är så svårt. Jag tänker att jag gör klart skolan så får vi se sedan, säger Amanda.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".