Vattenfalls vd Öystein Löseth presenterar företagets delårsrapport vid en presskonferens på huvudkontoret i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

2 500 sägs upp från Vattenfall

Sammanlagt 2 500 personer får lämna Vattenfall när företaget ska spara 4,5 miljarder kommande två år, enligt ett pressmeddelande. 

Låg efterfrågan på el och överskott på utsläppsrätter och produktionskapacitet anges som bakgrund till beslutet av Vattenfalls koncernchef Øystein Løseth. 

"De nya förutsättningarna kräver att vi ytterligare förbättrar vår effektivitet och stärker vår finansiella ställning", skriver han i en kommentar.

Utöver personalminskningar planerar Løseth avyttringar och ett minskat investeringsprogram.

"Jag vill understryka att Vattenfall kommer att genomföra minskningen av antalet anställda på ett socialt ansvarsfullt sätt och i nära dialog med personalorganisationerna i alla berörda länder", skriver Øystein Løseth i pressmeddelandet.

Utöver redan aviserade planer, som den möjliga försäljningen av den danska kraftvärmeverksamheten och utvärderingen om det går att sälja brunkolsverket Lippendorf i Tyskland, överväger Vattenfall nu även möjligheter till andra avyttringar som inte bedöms vara en del av kärnverksamheten.

"Och vi utvärderar strategiska alternativ för produktionstillgångar med låg lönsamhet", skriver den ställföreträdande koncernchefen Ingrid Bonde i en kommentar.

Läs mer hos Ekot>

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".