Håkan Sundberg.
Strömstad

Kritiserad nattjour får fortsätta

Sjukvårdschefen: "Jocema lämnade lägsta anbudet"
1:23 min

Nattjouren på Strömstads sjukhus kommer att fortsätta drivas av bemanningsföretaget Jocema. Detta trots kritik och anmälningar mot verksamheten, bland annat för aggressivt beteende mot ambulanspersonal och slarv med öppettider.

– Jocema har lagt det billigaste anbudet och har vunnit upphandlingen , berättar Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef i Fyrbodal.

– De har lagt det lägsta budet.

Och det avgör?

– Ja.

Jocema tävlade mot Stio Läkarbemanning, som bland annat sköter nattjouren på Dalslands sjukhus i Bäckefors, men Jocema vann upphandlingen och har alltså fått fortsatt förtroende att se till att invånarna i norra Bohuslän har tillgång till sjukvård även mellan klockan 10 på kvällen och sju på morgonen, när vårdcentralerna har stängt.

Och så blev det, trots att det har varit en lång rad klagomål på hur man har skött verksamheten under de senaste två åren: JO-anmälningar, anmälningar till Socialstyrelsen och klagomål från patienter och ambulanspersonal om aggressivt beteende, patienter som stått utanför och väntat utan att bli insläppta, och nu senast i höstas när en diabetespatient behövde insulin och det inte fanns något att tillgå.

Men Håkan Sundberg har ändå inga invändningar mot kvalitén.

– Det är viktigt att säga: vi har inga synpunkter på den vård Jocema har bedrivit tidigare, varken när det gäller kvalitet eller patientsäkerhet. Det har inte heller Socialstyrelsen haft.

Så du känner dig trygg med Jocema, och kan garantera kvalitet och patientsäkerhet?

– Ja som det har varit hittills. Nu när vi tecknar avtal ska vi gå igenom vilka förväntningar och krav vi har, och sedan följer vi upp alla avtal regelbundet.

– Jag känner mig trygg.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".