Foto: Lotta Hellström
RECEPT

Snabb våffelkaka med creme fraiche

Våffeldagen närmar sig och här får du tips på helt nya våffelrecept! P4 Västs bakexpert Lotta Hellström tipsar om Belgiska våfflor och Våffelkakor.

BELGISKA VÅFFLOR

Ca 8-10 stycken
2 st ekologiska ägg
125 g smör
2.5 dl standardmjölk
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0.5 tsk salt
0.75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6.75 dl vetemjöl

Gör så här:

  • Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  • Smält smöret.
  • Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
  • Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  • Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl och rör till en slät smet.
  • Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
  • Vänd försiktigt ner i smeten och låt vila i cirka 20 minuter.
  • Värm våffeljärnet.
  • Pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 2–5 minuter.
  • Servera med pudrad florsocker, lättvispad grädde, bär, glass eller ringla över lite chokladsås. Eller varför inte alltihop?

VÅFFELJÄRNS KAKOR

Den perfekta snabba småkakan att servera som den är eller tillsammans med en klick grädde eller creme fraiche och lite bär eller sylt.

150 gr smör
1½ dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5½ dl vetemjöl (eller 1 dl grahamsmjöl och 4 dl vetemjöl)
2 msk citronsaft.

Gör så här:

  • Rör smör och socker luftigt. 
  • Tillsätt äggen och blanda smeten slät. 
  • Tillsätt mjölet, bakpulver och vaniljsocker, rör sist ned citronsaften. 
  • Låt smeten stå kallt i 15 minuter.
  • Rulla 50 små bollar. 
  • Värm på våffeljärnet. 
  • Lägg en boll i varje hjärta och stek i ca 1 minut. Låt svalna på galler. Servera som de är eller med lite grädde och färska bär/sylt.
  • Prova att göra dem med olika sockersorter och att tillsätta kakao.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".