Martinique. Foto: Luc Olivier/Scanpix

Smugglade 1,4 ton kokain - döms till 14 års fängelse

"Erkänner innehavet"
1:35 min

56-åringen skulle segla ensam över Atlanten. Utanför den västindiska ön Martinique ertappades han år 2010 med nästan 1, 4 ton kokain i lasten. Nu döms han till 14 års fängelse.

Huvudmannen i kokainhärvan döms till 18 år i fängelse.

I media har mannen omtalats som ensamseglaren, eftersom han, enligt åtalet, flera gånger ska ha seglat med kokain i lasten mellan Colombia och Europa.

Enligt åklagaren har göteborgaren seglat med kokain i lasten vid minst två tillfällen mellan åren 2006 och 2010. Och det var också under en sådan seglats mannen greps. På initiativ från Rikskriminalen bordade fransk polis den i dag 56-årige mannens segelbåt, utanför den västindiska ön Martinique. Och bland den proviant som skulle räcka för mannens ensamsegling över Atlanten, hittade man nästan 1,4 ton kokain. Det uppskattade gatuvärdet är drygt fyra miljarder kronor.

I en annan av mannens båtar, som låg förtöjd vid Lilla Bommen i Göteborg, hittade polisen ytterligare nio kilo kokain.

Förutom göteborgaren står sju andra personer åtalade för olika former av narkotikabrott och penninghäleri, och en 39-årig man från Stockholm, dömd för flera bankrån, utpekas som ledare för ligan.

Göteborgaren erkänner innehav av kokainet som hittades i hans segelbåt i Västindien. Men han hävdar att han har införskaffat knarket för egen del, och att det inte har skett i samförstånd med de övriga åtalade.

Rättegången, som inleddes i april förra året, har inte varit okomplicerad och domen som faller på fredagen, skulle egentligen ha meddelats den 15 februari. Att domen sköts upp beror på att försvaret ville komma in med ytterligare bevisning. Utredningsmaterialet från knarkhärvan omfattar mer än 1 400 sidor, vilket gör den till en av de största utredningarna i Sveriges historia.

Jens Andersson
jens.andersson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".