Ani-Kari Höglund är vice ordförande i vårdförbundet i Västra Götaland. Foto: Maria Loewen/Sveriges Radio

Kvinnor får 85 kronor och män får 100

"Måste göras en höjning i hela landet"
1:29 min

En kvinna tjänar i snitt 85 procent av en mans lön, det är något som TCO uppmärksammade på Överby i Trollhättan idag på den internationella kvinnodagen. Flera kvinnor från vårdförbundet i Västra Götaland delade ut foldrar och pengasedlar som liknade 100-lappar, men på sedeln stod det inte 100 kronor utan endast 85 kronor.

– Alla vi pratar med tycker att det är fel. De anser att vi är guld värda och att vi gör ett jätte bra jobb, säger Ani-Kari Höglund, vice ordförande inom vårdförbundet i Västra Götaland. Hon har svårt att förstå varför kvinnodominerade yrken har lägre lön än mansdominerade, trots att båda har akademisk utbildning och utför lika betungande arbete.

Ani-Kari Höglund är ofta i kontakt med både politiker och tjänstemän om problemet och säger att det måste tas ett nationellt grepp om problemet.

– Man måste göra en höjning i hela landet eftersom att vi är felvärderade och det är alla överens om. Det måste ske en strukturförändring i hela samhället.

Ullrika Norin är en av alla som tar emot en 85-kronors sedel och har jobbat inom vården sedan början ar yrkeslivet.

– Man får inte betalt för det jobbet man gör därför valde jag själv att starta eget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".