Foto: Rickard Nilsson/Scanpix

Dålig kontroll vid kötthantering – trots lag

"Vi vill veta vilka krav vi ska ställa"
1:47 min

Smittor som spridits via köttavfall till andra djur, kan orsaka allvarliga utbrott av till exempel mul- och klövsjukan, svinpest och galna kosjukan. 2006 infördes lagar om bättre kontroll av biprodukterna från köttproduktionen, för att förebygga sån smittspridning.

– Om vi inte gör kontroller så kan ju risken för att det sprids en smitta öka, säger Uddevallas miljöchef Martin Gustafsson.

Inga kontroller på sex år
Men att hans förvaltning på sex år fortfarande inte fastslagit några taxor för de som strider mot reglerna, och fortfarande inte genomfört en enda inspektion av hur lagen efterlevs, menar han är Jordbruksverkets ansvar.

– Jordbruksverket är ansvariga för att ge tydliga instruktioner. Vi måste veta vad som gäller, och det måste vara lika i hela landet. Vi kan inte hitta på våra egna tolkningar här i Uddevalla.

Många men luddiga instruktioner
Framför honom på bordet ligger alla de instruktioner som jordbruksverket skrivit om hur man ska hantera så kallade "animaliska biprodukter", egentligen alla de delar av ett djur som inte går till livsmedelskonsumtion. Trots de många pappershögarna så tycker inte Martin Gustavsson att de fått tillräckligt tydliga instruktioner från Jordbruksverket om vad som egentligen gäller. Därför har miljösamverkan i Västra Götaland, ett samarbete mellan alla miljökontor i regionen, gjort en skrivelse till Jordbruksverket där de ber om tydligare riktlinjer.

En dags utbildning
Kött som riskerar att vara smittat får råka bli mat åt något annat djur. Därför måste restauranger slänga sitt matavfall i särskilda soptunnor, och slakterier märka upp sitt avfall och vara noga med vart det tar vägen, så att det går att spåra om en smitta skulle bryta ut.

– Det handlar också om hur det ska delas upp mellan kommunen och Länsstyrelsen, vilka som har ansvar för vad. 

Enligt Martin Gustafsson dröjde det fram till förra året innan Jordbruksverket över huvud taget tog tag i att ge kommunerna information om de nya reglerna. Då var inspektörer från Uddevalla och andra kommuner på en informationsdag i Göteborg. Men inspektören Bo Isberg är inte nöjd:

– En enda dags utbildning har vi fått. Och de här instruktionerna som finns nu är helt omöjliga att läsa, det är bara en massa referenser fram och tillbaka. Vi behöver få veta exakt vad vi ska titta efter, och de som vi inspekterar behöver få ordentlig information om vilka krav som ställs på dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".