AnnKristin Allvin slutar med politiken efter 25 år

"Jag har slagits mot väderkvarnar i många år"
0:55 min

Efter 25 år i kommunpolitiken väljer nu miljöpartisten AnnKristin Allvin att lämna Socialnämnden i Uddevalla. I ett pressmeddelande skriver hon att det bland annat handlar om en trötthet på att vara i det offentliga rummet och svårigheterna att få ihop det politiska uppdraget med heltidsjobb.

AnnKristin Allvin, tidigare Sörensson, har varit kommunpolitiker i 25 år men hennes historia inom politiken sträcker sig längre bak än så. I 30 år var hon medlem i det Socialdemokratiska partiet innan hon lämnade för det nybildade Solidariskt Uddevalla. Senare sökte hon sig till miljöpartiet där hon i dag är aktiv.

Men nu skiljs hon alltså från politiken och lämnar sitt uppdrag inom socialnämnden, trots att många har försökt övertala henne att stanna. En av anledningarna är kraven som ställs på att vara en offentlig person.
– Jag hade ganska tuffa år för tio år sedan då jag avslöjade huvudvittnet Nordendorfaffären. Då fick jag en liten smäll och en lektion i vad det innebär att vara en offentlig person. Det är en del i det här beslutet, säger AnnKristin Allvin till P4 Väst.

En annan förklaring till beslutet är svårigheterna att kombinera det politiska uppdraget med en heltidstjänst. Dessutom påpekar AnnKristin Allvin att hon har svårt för den nuvarande politiken.
– Jag kan inte ställa upp på den politiken som förs. Man ska spara 60 miljoner på skolan. Det är ofattbart när man lägger pengar på att marknadsföra kommunen, benchmarking och äventyrsbad, säger AnnKristin Allvin.

Men borde du inte då stanna kvar och kämpa emot den politiken?
-- Jag har slagits mot väderkvarnar likt Don Quijote i många, många år, säger AnnKristin Allvin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".