Arbetsmarknad

IF Metall kartlägger snittlöner

Snittlönen mellan oika teknikföretag i Norra Älvsborg kan skilja på hela 16 000 i månaden, visar statistik från IF Metall.
Och i Trollhättan är glappet som allra störst.

I en del av Trollhättan hittar man det teknikföretag med högst snittlön i hela Norra Älvsborg. Där tjänar de anställda cirka 33 000 kr i månaden. Och i området är snittet 24 500 kronor.

Men om man bara åker över älven till andra sidan staden finns det företag med lägst snittlön - cirka 17 000 kr är genomsnittslönen på det företaget. Det är en skillnad på hela 16 000 i per månad.

Detta kan tyckas som en väldigt stor skillnad. Men Leif Andersson, ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg ser det lite på ett annat sätt. Han ser det som en fingervisning.

Han tycker inte att det är en så konstig siffra utan IF Metall använder istället statistiken inför den stundande avtalsrörelsen. För att se om något konstigt skett och om de behöver göra något åt det.

Det viktigaste, enligt Leif Andersson, är inte att det inte ska få finnas löneskillnader. Utan istället ska det inte få finnas orättvisa löner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".