Linan på Pininfarina. Arkivfoto: Adam Ihse/Scanpix
Uddevalla

Volvo PV lovar jobb – men du måste passa in

"Man måste passa för jobbet"
1:48 min

Volvo PV har lovat att erbjuda de anställda i Uddevalla nytt jobb inom företaget när fabriken stänger i sommar. Men för att få ett jobb ställs vissa krav, de anställda inom produktionen måste klara ett jobb i monteringen i Torslanda.

– Löftet är att vi erbjuder ett jobb inom Volvo PV, de jobben finns i Torslanda, men sedan måste man defacto passa för det jobbet.

Så man måste söka jobbet, man är inte garanterad jobbet?

– Man söker som man söker vilket jobb som helst, och alla får ett erbjudande om jobb i Torslanda under förutsättning att man har möjlighet att klara ett jobb i monteringen, säger Per- Åke Fröberg.

Senast på fredag ska de anställda i produktionen alltså ha bestämt sig om ett jobb i monteringen på fabriken i Torslanda är något för dem. Än så länge har de ingen information om arbetsuppgifter eller arbetstider, och de ska dessutom fundera på om de klarar av jobbet på monteringslinan där, vilket Volvo kräver om det ska bli något jobb. En av de anställda, som jobbat i Uddevallafabriken i nästan 20 år, tror att det blir tufft för många.

– Det kan bli väldigt svårt för de som är äldre, nu är inte jag lastgammal utan 54 år, men jag tror inte att jag skulle klara av det.

Han vill vara anonym, men säger att han bestämde sig tidigt för att tacka nej av många olika anledningar - det ett tufft tempo, det är långt att pendla och det svårt att veta om det nya jobbet skulle vara förenligt med familjelivet.

– Skulle jag få ett kvällspass skulle det inte gå, säger han.

Trots oklarheterna tror han att många kommer att tacka ja till fortsatt jobb. Men för de som nu måste tacka nej till Torslandajobbet ser han gärna att Volvo går in med annat stöd. Och enligt presschefen Per-åke Fröberg kommer Volvo titta på andra lösningar för dem.

– Då ska vi fortfarande försöka hjälpa till med en lösning men vi poängterar att det är i monteringen som jobben finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".