Strömstad

Torsten Torstensson död

Kerstin Karlsson: Han lade grunden för dagens Strömstad
1:37 min

Förre centerpartistiske kommunalrådet i Strömstad Torsten Torstensson har avlidit, 82 år gammal. Han ledde kommunen under nästan ett kvarts sekel, från början av 70-talet till 1994, med ett kort avbrott.

Han var med och vände utvecklingen till ett modernt samhälle, berättar Kerstin Karlsson, chefredaktör på Strömstads tidning:

– När han tog vid hade befolkningsutvecklingen minskat i över 50 år. Han la ner väldigt mycket arbete på att få hit Skanska, och oljeplattformarna. Och det var ju det som blev startskottet för dagens Strömstad, kan man säga.

Ja det blev en del nya industrijobb i kommunen när Skanska byggde gasplattform i Kebalviken på 70-talet. Och centerpartisten Torsten Torstensson var en sorts lokal landsfader som kände alla och hade koll på allt, berättar en av hans efterträdare, partikamraten Erland Lundqvist:

--Han var en praktisk pragmatiker. Han löste saker. Ledare under hans tid var ju oerhört detaljkunniga.

– Han ringde i höstas, när han fick reda på att Stadshuset skulle renoveras, och ville taförsäkra sig om att det inte blev förstört, det viktiga och det kulturella i det här huset.

När Torsten Torstensson avgick 1994 var det hans dotter Åsa som tog över. Hon var kommunalråd i Strömstad i fyra år innan hon gick vidare till riksdagen och så småningom också regeringen. Men Torsten själv lämnade varken politiken eller samhällslivet, berättar Kerstin Karlsson:

– Han skulle ju idag haft årsmöte med Skee hembygdsförening, där han var ordförande. Och han hade skrivit alla handlingarna själv.

Så han var i allra högsta grad aktiv när han gick bort?

– Absolut.

Det är ju egentligen väldigt, väldigt sorgligt för han hade nog väldigt mycket mer att ge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".