1 av 3
Carina Åström i P4 Morgon-studion.
2 av 3
Carina Åström fick visa sina gamlsa sjuksköterske-färdigheter och lägga ett förband på Peter.
3 av 3
Så här blev det!
P4 Morgon

Carina Åström lämnade politikens strider för två års segling

"Man fick mycket tid att fundera"
2:22 min

Carina Åström (S), NU-sjukvårdens ordförande, berättade i P4 Morgon om den långa seglats som hon gjorde i samband med hoppade av sina politiska uppdrag och lämnade Vänsterpartiet 2006.

– Det var två års tid för reflektion efter den turbulenta politiska situationen jag hamnat i, säger Carina Åström om seglelturen som gick till både Lofoten och Medelhavet.

Då hade hon just lämnat Vänsterpartiet efter att ha kommit på kant med partiet centralt och partieledaren Lars Ohly, som en av förnyarna i Uddevallavänstern.

– Vi gjorde oss av med lägenheten och slutade läsa löpsedlarna. Men resan var bestämd sedan länge, så det handlade inte om att fly bort.

Men hon kom tillbaka till politiken och är i dag politisk sekreterare för socialdemokraterna i regionstyrelsen och ordförande i NU-sjukvårdens styrelse. Som sådan har hon viss makt.

– Jag har kanske 90 procent mer inflytande än en vanlig människa. Men det är inte något jag brukar tänka på.

Den pressade situationen på akuten på NÄL är en av de saker som diskuteras häftigt i sjukvårdsdebatten. Carina Åström tycker att det mycket handlar om att patienter kommer till akuten i onödan.

– Vi vill få människor att i högre grad söka sig till primärvården istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".