Selena Seguel, ordförande i Ungdomsfullmäktige i Uddevalla, och Mikaela Grundén, vice ordförande. Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio
Uddevalla

Skolan motverkar elevers politiska engagemang

"Det är dålig administration"
1:39 min

Rektorerna i Uddevalla måste ta sitt ansvar att informera om Ungdomsfullmäktiges möten. Det menar Ungdomsfullmäktiges styrelse, sedan mötet i förra veckan måste ställas in, då bara tre av 50-60 valda ledamöter dök upp. Ungdomar vill påverka om de får chansen, säger Ungdomsfullmäktiges ordförande Selena Seguel och vice ordförande Mikaela Grundén.

Ungdomsfullmäktige i Uddevalla består av två elever från varje högstadium och två från varje gymnasieprogram, samt representanter för fritidsgårdarna. Det blir 50-60 personer, som hade kunnat komma på mötet i förra veckan. Men de hade inte informerats, säger Selena Seguel och Mikaela Grundén. Det är rektorernas ansvar enligt stadgarna.

– Tre ungdomar kom, två från Ramnerödsskolan och en från samhällsprogrammet,  och alla tre hade fått skriva ut sina egna kallelser.

– Det här beror på dålig administration och det måste vi absolut göra något åt.

Så nu har Selena och Mikaela ringt runt till alla högstadierektorer och påtalat deras ansvar att informera både lärare och elever om mötena och att de valda eleverna har rätt att gå på politiska möten på skoltid. Det är viktigt att yngre tonåringar tidigt förstår att de kan och får påverka, menar de.

– De tror inte att det är giltig frånvaro för detta och att lärarna inte uppskattar att de går.

Så nu kräver Selena och Mikaela att skolorna lyckas informera eleverna om deras rättigheter att påverka. Själva har de varit engagerade i Ungdomsfullmäktige sedan i sjuan och nu tar de snart studenten och lämnar över till nya krafter nästa läsår.

– Ungdomar måste få reda på att alla motioner vi röstar igenom måste behandlas av kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".