1 av 2
Foto: Jesper Ingevaldsson/Sveriges Radio
2 av 2
Klicka för grafik

Vågkraften i Lysekil tog tekniskt språng

"Blir väldigt mycket billigare"
1:35 min

Idag tog vågkraften i Lysekil ett tekniskt språng framåt. Doktorand Boel Ekergård från Uppsala universitet har designat en ny typ av generator som kommer att göra vågkraften billigare.

– Genom att byta material har vi sänkt kostnaderna. Nu har vi ett helt annat förhandlingsläge, säger hon.

På tisdagen lyftes den första av den nya generationens vågkraftsgeneratorer ombord på ett forskningsfartyg för att placeras ut i Gullmarsfjorden utanför Lysekil.

Det revolutionerande med den nya vågkraftsgeneratorn är att den använder sig av en helt annan form av magnetism än tidigare generatorer.

Förut har man använt olika jordartsmagneter, som är dyra och måste importeras från exempelvis Kina.

Den nya tekniken använder i stället så kallade ferritmagneter som är gjorda av slaggprodukter från svenska stålverk, vilket är betydligt billigare.

De generatorer som placeras ut nu väntas redan i år leverera el till svenska kunder. En vågkraftsgenerator kan generera ström till ungefär 10-15 villor, och förhoppningen är att den nya tekniken ska göra att ännu fler satsar på miljövänlig vågkraft.

Boel Ekergård på Uppsala universitet tror att vågkraft kommer vara en viktig energikälla i framtiden.

– Det är ingen som ser eller hör grejerna. Det finns få negativa saker med det.

Jesper Ingevaldsson
Filippa Bohlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".