Foto: Leif R Jansson, Scanpix

Tre smarriga variationer av isterband

Vanligtvis serveras isterband med dillstuvad potatis och rödbetor. Men här får du tre helt nya recept på hur du kan tillaga denna svenska kulturrätt.

Som Burgare med dillsyrad fänkål och stark senapsdressing

  • Hamburgerbröd
  • ½ isterband per burgare
  • Grovkornig dijonesenap
  • Vitlök
  • Majonnäs
  • Fänkål
  • Dill
  • Ättika
  • Socker
  • Salt och peppar
  • romansallad


Blanda 1 dl ättika med 2 dl socker och 3 dl vatten. Rör så det löser sig väl.
Hyvla fänkålen tunt så att fibrerna blir så korta som möjligt.
Lägg i lagen och låt dra minst 2 timmar eller mer. Blanda i finhackad dill.
Blanda majonnäs med dijonesenap, 1 vitlöksklyfta pressad samt salt och peppar.

Skölj salladen och bryt isär.
Grilla eller stek isterbanden längdskuren.
Lägg samman med sallad i botten, lite av fänkålen, isterband och sedan senapsdressing på toppen.


Som pastasås med tomater, vitlök, sardeller och vin

  • Isterband som gröps ur
  • Olivolja
  • Vitlök
  • Gul lök
  • Vitt vin
  • Färska tomater
  • Hela tomater 
  • Sardeller
  • Salt och peppar
  • Parmesanost
  • Nykokt pasta


Bryn den urgröpta isterbanden i en järngryta som köttfärs i olivolja.
Tillsätt finhackad gul lök och vitlök samt en finhackad sardellfilé.
Tillsätt fintärnade färska tomater. Fräs vidare i ca 3 minuter och slå sedan på lite vitt vin.

Tillsätt handkrossade hela tomater samt tomatjuicen.

Koka samman och smaka av med salt och peppar samt olivolja.
Servera med nykokt pasta och ett par matskedar av såsen.
Rör runt och toppa med massor av parmesanost samt olivolja.

Som kall sås till snacks

Chips eller nachos eller krispiga brödkrutonger
Använd pastasåsen kall
Tillsätt aningen med tomater och tomatpuré som mixas tillsammans med chili.
Nymalen svartpeppar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".