Mona Johansen. Foto: Camila Astorga Díaz/Sveriges Radio

Norska pensionärer tvingas betala restskatt i Sverige

"Jag har inte gjort något kriminellt"
1:27 min

Norska pensionärer har fått dubbla besked. Trots att de betalat norsk skatt under tiden de bott i Sverige, tvingas de nu betala restskatt för den tiden de bott i Sverige.

– Jag har inte gjort något kriminellt. Jag fick ett skriftligt besked 2009 där jag var skattebefriad i fyra år och det visar sig att det inte är värt papperet det är skrivet på, säger Egil Siira som är en av de som samlats hemma hos Mona Johansen i Dals Långed för att visa sitt ogillande.

Hemma hos Mona Johansen i Dals Långed har ett trettiotal personer samlats. Många är norska pensionärer som, liksom Mona Johansen flyttade till Sverige strax efter att de blivit pensionärer. Mona Johansen frågade innan sin flytt till Dals Långed 2008 på det norska skattekontoret och efter sin flytt på det svenska skattekontoret hur det skulle bli med skatten. De norska och svenska skattekontoren var överens, hon skulle betala skatt i Norge.

– Och så nu i augusti 2012 så gick jag till Skattekontoret. Jag tänkte att det var i god tid eftersom jag har bott här i fyra år efter den 30 mars 2013. När jag kommer dit så säger de att jag är skyldig över hundratusen kronor, säger Mona Johansen.

Britt Marie Hallberg Eriksson på Skatteverket här i Sverige säger att det är beklagligt men att reglerna säger att man ska skatta för sin norska pension om man flyttat hit efter den 4 april 2008. Idag knackade kronofogden på Mona Johansens dörr och 15000 svenska kronor har tvångsdragit från hennes konto. Finns det då något som Skatteverket kan göra för Mona Johansens del?

– Det kan ju inte jag uttala mig om, men det finns ju en möjlighet att hon uppfattat att hon fått oklar information från oss och möjligen kan det finnas en bakgrund i det. Men jag kan som sagt inte uttala mig för jag har själv inte varit med. Det vi gör när någon kommer till oss och anser sig vara felaktigt behandlad är att vi tittar på det enskilda ärendet. Mer kan jag inte kommentera, säger Britt Marie Hallberg Eriksson på Skatteverket.

Camila Astorga Díaz
camila.astorga_diaz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".