1 av 4
Tomatsådd. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst
2 av 4
Pelargonsticklingar Happy Thought. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst
3 av 4
Purjolök som spirar. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst
4 av 4
Årets första pelargon - Prins Nicolaj. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst

Tant Grön har vår i huset

Det är mitten av mars, och nu borde det vara vår, eller hur?

Jag ser bladen från förra årets julrosor: del igger som platta grönbruna blaffor på marken. Och skelettet av ett misslyckat litet plastväxthus står kvar mitt ute i grönsakslandet med torra rester från förra årets försök med sockerärter, de som sniglarna åt upp det mesta av.De står där tillsammans med torra stjälkar från förra årets ringblommor.

Det här är vad jag ser från fönstret alltså, för det är inte läge att gå ut i trädgården och försöka hämta inspiration till vårens första trädgårdskrönika, inte än. Våren är helt enkelt inte där, och den är inte någon annanstans heller vad jag kan se.

Det känns som om Mårran, ni vet den där skrämmande figuren i Muminböckerna- hon som långsamt och tyst glider fram genom landskapet, och sedan sätter sig stilla och stirrar med små gula kalla stela ögon, och marken blir hård och frusen runt omkring henne- det känns som om hon sveper runt här om nätterna och förlamar allt, och ser till så att våren håller sig undan.

Men den finns, jag vet. Jag har sett den. Jag såg den i England för ett par veckor sedan. Där var våren, där fanns det stora mattor av snödroppar och till och med gula påskliljor i parkerna och gräsmattorna var alldeles gröna.

Och inomhus finns våren, den finns i mina fönster, där finns den alldeles bestämt, för där har alla pelargoner beslutat att det är dags att börja skjuta nya skott. Jag räknade till 48 krukor när jag planterade om dem, och ungefär lika många sticklingar som väntar på plantering. Än så länge har jag ingen aning om hur de ska få plats, men det brukar lösa sig.

Och frösådderna har börjat titta upp. Chiliplantorna som är sådda i slutet av januari har kommit längst. Jag har aldrig sått så tidigt förr, så årets första trädgårdsinvestering fick bli en liten ställning med ett lysrör som ska hålla dem på gott humör inomhus så länge kvällarna är mörka. Och faktiskt så ser de riktigt glada ut. De första tomatplantorna har kommit upp, några är bara små, små krokar som inte ens har vecklat ut de första hjärtbladen, men de är på gång.

En pyts med purjolök står också där, med fullt av smala gröna blad. Jag vet, man kan köpa sådana pytsar med purjolökar som är helt färdiga att plantera ut. Man kan köpa dem i plantskolor för bara fjorton och femtio i maj, men jag kan inte låta bli. Det är mycket roligare att så frön och se dem växa, och tänka på att det där, det kommer att bli mat till hushållet ända långt fram i november.

För så är det med odling.Det finns både liv och hopp, trots att Mårran sitter därute och håller marken frusen. Och det blev ju en vårkrönika, vem kunde tro det?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".