Foto: Scanpix
Färgelanda

Tobias Bernhardsson ny ledare för Färgelandacentern

"Kan ha skadat kortsiktigt"
5:20 min

Han var den yngste medlemmen i Färgelandas kommunfullmäktige, nu tar han över Centerpartiet i kommunen. Han tillträder under en stormig tid för partiet, både nationellt och lokalt. Tobias Bernhardsson ambition är nu att fortsätta den öppna diskussion som präglat Centerpartiet den senaste tiden.

– Framförallt hoppas jag att vi ska kunna bli tydligare med vad vi vill i Färgelanda och det kommer att påbörjas en process då vi ska lyfta ner våra framtidsvisioner på en lokal nivå och fortsätta den öppna processen, säger Bernhardsson.

Tobias Bernhardsson är 21 år gammal, alltså betydligt yngre än genomsnittet för en politiker i hans position.

– Ålder spelar inte så stor roll men man behöver en bredd av åldrar i politiken och det är klart jag hoppas kunna bidra med nya idéer och ingångar. Något jag gjort under tiden jag varit aktiv i kommunen.

Samtidigt är det stora utmaningar som möter kommunen. Regionen hotas av avbefolkning och arbetslöshet.

– Det finns mycket som behöver göras men jag tycker att det är roligt med utmaningarna. Som liten kommun i ett läge inte långt från Trestadsområdet, Göteborg och Oslo har vi ändå förutsättningar. Det gäller att bygga något runt det och det finns något unikt med Färgelanda som får kommunen att gå framåt.

Aldrig tidigare har landets blickar varit riktade mot Centerpartiet i Färgelanda på samma sätt som nu när Tobias Bernhardsson tar över. Anledningen är en gemensam debattartikel om det nya idéprogramet som avdelningen publicerade i höstas i flera lokala tidningar. Av många tolkades den som rasistisk och det blev snabbt en riksnyhet där toppmedlemmarna inom partiet en efter en markerade emot innehållet i artikeln och tog avstånd från Färgelandacentern. Samtidigt fortsätter diskussionen inom partiet med klassiska centerfrågor som decentralisering och miljö på ena sidan och de mer liberala tankarna om fri invandring och slopad arvsskatt på den andra sidan.

– För mig handlar det om att blanda och ta det bästa av de båda exemplen. Decentralisering är jätteviktigt för Centerpartiet och kommer att vara det fortfarande framöver. Kommunalt självstyre och makten nära människan likaså. Miljön kommer också fortsatt ligga varmt om hjärtat. Men även de andra delarna, vi har till exempel mycket med skolan som vi behöver utveckla.

För Tobias Bernhardsson är det viktigt att diskussionen fortsätter även om han anser att följetången efter debattartikeln kan ha skadat partiet.

– Synen på Färgelanda kan det kortsiktigt ha skadat men framförallt väckte det en intressant diskussion. Vi har fortsatt att driva frågan efteråt med en öppen diskussion. Processen var syftat att få in så mycket inlägg som möjligt och diskussion, ja det blev det verkligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".